TITANIC EXPEDITION 2010 začala

20.08.2010 10:47

 Následujících 20 dní má otevřít zcela novou kapitolu v dějinách Titaniku. Výprava, která 18.8.2010 vyrazila k vraku, chce detailně prozkoumat chátrající zbytky lodi i její okolí a to až v rozmezí patnácti metrů čtverečních.

 

   Účastníci expedice tak chtějí vytvořit trojrozměrnou mapu plavidla a jeho bezprostředního okolí, v němž se skrývá množství ještě neoběvených artefaktů. Virtuálně "vyznedneme" Titanic ze dna. Budeme k místu přistupovat jako k dějišti zločinu. Chceme vidět, co je v oblasti s troskami, jak vypadá trup lodi a její kormidlo na zádi, uvedl vedoucí expedice David Gallo z oceánografického institutu v massachutském Woods Hole.

                                                                                                                                                                                                    Ústav se na výskumu podílí spolu s firmou RMS Titanic Inc. K prozkoumání vraku se už na palubě výzkumné lodi připravují tři dálkově ovládané ponorky, jejichž přístroje mají pořídit detailní trojrozměrné záběry všech částí Titaniku a sonary prozkoumají ve třech dimenzích i jeho nitro. Dosud byla totiž zkoumána jen polovina vraku.

                         Jak zkáza pokračuje? Z vraku budou proto odebrány vzorky. Při nynější výpravě to mají být jediné součásti Titaniku vynesené nad hladinu - cílem cesty totiž není získávat nové artefakty, kterých mohou být na mořském dně statisíce jejichž rozmístění může upřesnit, jak se loď potápěla. Důležité je, že srovnání získaných vzorků s tím, co nalezla oběvitelská výprava před 25 lety, může ukládat, jaký je nyní stav Titaniku a jak rychle se může měnit. Dosud nikdo neprovedl vskutku precizní pokus o zjištění, jak moc Titanic chátrá, uvedl Gallo.


Titanic Prezentation .. jen krůček od minulosti ..