Thomas Andrews, 138 let od narození (7.února 1873)

06.02.2011 23:59

 Pro mnohé z lidí je 7.únor den obyčejný jako každý jiný. Někdo má třeba svátek, někdo narozeniny, někdo slaví výročí a někdo jse třeba poprvé do nového zaměstnání. Ale tento den v sobě skrývá mnohem větší a pro lodní stavitelství významější událost. 

 

 Píše se rok 1873, 7.února a v městě Comber v Severním Irsku se právě narodil budoucí, po I.K.Brunelovi, nejlepší lodní konstruktér v dějinách lodního stavitelství, Thomas Andrews. Už od mládí Thomas projevoval zájem o stavbu lodí. Ve svých šestnácti letech po dokončení povinné školní docházky nastoupil jako učeň do loděnic svého strýce Williama Jamese Pirrieho. Loděnice Harland & Wolff byly tehdy jedny z nejlepších a nejluxusnějších loděnic na světě. Andrews se z učně postupně vypracoval na místo vedoucího konstrukčního oddělení a ještě později se stal výkonným ředitelem loděnice. Byl mu tak nadřízeným jen jeho strýc Pirrie. Jak Andrews stoupal profesně, tak mu byly zadávány čím dál tím větší úkoly. Andrews byl konstruktérem mnoha lodí, ale jedna měla bejt jeho milovanou lodí, jeho lodí. Když se v roce 1908 oženil s Helen Reily Barbour, už se v loděnicích chystaly plány budoucí největší lodi světa, Titaniku. Zatím co se plánoval Titanic, probíhaly stavby na její sesterské lodi Olympiku. V roce 1910 se Thomasovi narodila dcera Elisabeth. Hodně lidí Thomase popisovalo jako člověka mírného, hodného a člověka, který se všemožně snažil pomáhat lidem. Například, když se potápěl Titanic, tak Thomas pomáhal lidem tím, že jim do vody házel dřevěná lehátka a nebo pomáhal lidem do záchranných člunů.

 

Andrews strávil poslední chvíle svého úspěšného života v kuřáckém salónku I.třídy na Titaniku, opřený o krb se skleničkou whiskey a záchranou vestou, která ležela na stolku opodál. Steward, který ho takto zastihl asi ve 2:20 ráno, tedy deset minut před potopením Titaniku, popisoval, že stál s rukama skříženýma na prsou a očima koukajícíma do prázdna. Nevnímal. Steward se ho snažil pobízet k tomu ať to alespoň zkusí, ale Thomas nevnímal. 

 

 Dnes 7.února 2011 si připomínáme 138 narozeniny Thomase Andrewse, muže který by za Titanic dal vše. Muže, který nakonec na své nejmilovanější lodi dal to nejcenější, svůj život.


Titanic Prezentation .. jen krůček od minulosti ..